CONTACT

Mr B.K.S. Iyengar

 

 


Mr. Iyengar leerde yoga kennen door de befaamde T. Krishnamachar en begon zelf met lesgeven in 1936. In 1954 introduceerde Yehudi Menuhin hem in het Westen. Met zijn boek “Light on yoga” 1966 (“Yoga Dipika” Nederlandse vertaling) verkreeg hij grote bekendheid.

 

Mr. Iyengar hoort bij de belangrijkste yogapersoonlijkheden van onze tijd. In het maandblad “Times” werd hij in 2004 tot de 100 meest invloedrijke persoonlijkheden wereldwijd gerekend. Hij woonde en werkte in Poona met zijn familie, in het instituut dat hij in 1975 heeft opgericht. Zijn dochter Geeta, zoon Prashant en kleindochter Abhiyata geven er de lessen.
In de zomer van 2014 is onze leraar overleden. Hij was actief en betrokken tot op het laatste moment. Op liefdevolle wijze inspireerde hij bijna 70 jaar lang yogi's over de hele wereld.

Het systeem “Iyengar yoga”

Mr. Iyengar heeft asana en pranayama technieken gedetailleerd uitgewerkt. Hij baseerde zich daarbij op de yoga sutra’s van de wijze Patanjali (± 200 vC), zijn persoonlijke oefenpraktijk en het lesgeven aan duizenden mensen. Iyengar yoga is een methode waarbij precisie en begrip van het lichaam centraal staan; het richt zich op groei in je yogabeoefening. Om een veilige vooruitgang mogelijk te maken, heeft mr. Iyengar het gebruik van hulpmiddelen (props) ontwikkeld zoals blokken, dekens, riemen, bankjes. Deze props zijn in onze studio aanwezig. De hulpmiddelen ondersteunen je lichaam, bewerkstelligen een groter lichaamsbewustzijn en verruimen je mogelijkheden. Iyengar yoga gaat verder dan alleen fysiek werk; niet alleen lichaam maar ook geest breng je in balans.

Yoga is a light, which, once lit, will never dim.
The better your practice, the brighter your flame

Het systeem “Certificering”

Iyengar yoga instituten zijn talrijk in de wereld en het systeem wordt onderwezen in meer dan veertig landen. In Nederland zijn een zeventigtal Iyengar yoga leraren die lid zijn van de B.K.S. Iyengar Yoga Vereniging Nederland.

 

De B.K.S. Iyengar Yoga Vereniging Nederland is verantwoordelijk voor het toekennen van de certificaten aan leraren (geautoriseerd door mr. Iyengar) en het waarborgen van de kwaliteit van Iyengar yoga in het land.

 

Verdere informatie en publicaties over Mr. Iyengar en Iyengaryoga vind je hier.

Ontwikkeling van de leraren

Iyengar yogaleraren zouden geen “Iyengar®” yogaleraren kunnen zijn als ze niet regelmatig les volgden van hoger gecertificeerde leraren en er een regelmatige oefen- en lesgeefpraktijk op nahielden. Een vuistregel die we aanhouden, is om a) dagelijks stevig te oefenen en b) zo lang te oefenen als je lesgeeft (dus drie uren oefenen voor twee lessen van anderhalf uur, een dagtaak!). De kwaliteit van het lesgeven verbetert wanneer de docent een persoonlijke oefenpraktijk heeft.